Emilia-Romagna régió különböző, de egymást kiegészítő területek összeolvadásával jött létre. Az Adriai-tenger hullámai és az Appenninek csúcsai között számos változatos látnivalót kínál.

Emilia környéke a pármai és a piacenzai hercegség kastélyainak és fellegvárainak, a világhírű OEM és OFJ termékek – különösen a Parmezán Sajt (Parmigiano Reggiano) és a Pármai Sonka (Prosciutto di Parma) –, valamint a Bussetóból származó Giuseppe Verdi zenéjének a földje. Reggio Emilia városa Olaszország háromszínű zászlójának szülőhelye.

Ami a kulináris különlegességeket illeti, Bologna és Modena környéke is említést érdemel. Itt született a balzsamecet, a Mortadella Bologna és sok más íz, amely gyönyörűen párosul a helyi borokkal. Ez a terület ad otthont a nagy autó- és motorgyártóknak (a Ferrarinak, a Lamborghininek, a Ducatinak és a Maseratinak, hogy csak néhányat említsünk) és világhírű versenypályáknak. A régió legmagasabb csúcsán (2165 méter tengerszint feletti magasságban) található Monte Cimone és a Corno alle Scale hegy hatalmas síterepei szintén a régió mélyen gyökerező sporthagyományairól tanúskodnak.

Romagna viszont mindig is a tengerpartról és a szórakozásról szólt, Ferrara strandjaitól egészen délre, Rimini partvidékéig. Romagnában sokkal több van, mint amilyennek látszik: ezen a területen találhatók Forlì-Cesena és Rimini vidékének varázslatos domboldali falvai, ősi kulináris hagyományok, amelyek a régió emblematikus piadina lepénykenyérében, a wellness és fitnesz iránti szenvedélyben, valamint az UNESCO Világörökség részét képező művészeti városokban, mint Ravenna és Ferrara öltenek testet.

Most már csak az úticélt kell kiválasztania, és megszerveznie a következő utazását Emilia-Romagnába!